?

Hvordan kan jeg stresse mindre?

Kvinne 19 . 06 Januar 2020
Spørsmål

Hei! Jeg sliter litt for mye med stress. Jeg blir veldig fort stressa både når det kommer til å gjøre det bra på studie, innlevering av oppgaver, være presis, og for at livet rett og slett skal klare å gå rundt. Alt stresset ender med at jeg er effektiv, presis og flink, meeen jeg blir utmattet og dårlig av det. Før eksamen øvde jeg konstant, og klarte nesten ikke ta pauser. Det gikk fint før det ble ferie og jeg ble syk. Fikk masse influensasymptomer som øm og vondt i kroppen, noe feber og ekstremt sliten. Det har ikke gitt seg helt, og jeg er fortsatt veldig sliten og litt vond i kroppen. Jeg skjønner at dette kan være et resultat av stresset, og jeg ønsker å stresse mindre, men hvordan? Jeg har mange hektiske perioder i vente, og jeg er redd for å slite meg ut.. Har flere familiemedlemmer med ME, og dette ønsker ikke jeg å utvikle! Mvh en stresset og sliten jente.

Kvinne (19)
Sosionomen svarer
Hei

Aller først vil jeg råde deg til å oppsøke din fastlege dersom du fortsetter å ha vondt i kroppen. Det kan også være fint å snakke med lege hvis du er bekymret for å utvikle ME. 

Jeg synes du løser stressfølelsen fornuftig ved å være effektiv og presis, men du forteller også at du ikke tar pauser. Å ta pauser er fornuftig og helt nødvendig. 

En måte du kan redusere stress på er å skaffe deg oversikt over alt du skal gjøre det kommende semesteret. Lag en plan (gjerne i detalj) over hvordan og når du skal gjøre de ulike oppgavene. Planlegg pauser i løpet studiehverdagen (også i eksamensperioden) og sett av tid til å gjøre noe positivt for deg selv. Husk også å sette av tid i planen til å justere planen underveis. 

Er det noen som stiller høye krav til deg - eller stiller du kanskje høye krav til deg selv?  Å være målrettet og det å ha forventninger er bra, men det er kanskje ikke alt som må prioriteres like høyt? Kanskje du også kan kutte ut noen aktiviteter for en periode?     

Jeg vil anbefale deg å oppsøke et stressmestringskurs. Mange samskipnader har dette, kanskje er det ett der du studerer?  Dette kan være til god hjelp på starten av et nytt semester.  Jeg legger også ved et par artikler som jeg håper kan være relevante for deg.

Du kan også sjekke ut samtaletilbudet i din samskipnad, det kan hjelpe å snakke med noen om dette.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Sosionomen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?